Vleesvliegen zijn zeer onhygiënische vliegen. Ze voeden zich met rottend vlees en andere rottende organische stoffen, en leggen er hun eitjes op. Ze komen af op voedselresten en het zijn dragers en verspreiders van bacteriën en virussen. Ze strijken neer op vlees en vleeswaren. Het landen op vlees en vleeswaren kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Het is zaak dat vlees en vleeswaren niet langdurig open en bloot in keukens liggen. Wees daar streng op en hou toezicht. Dit is zeer belangrijk voor bedrijven waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt.
Vleesvliegen leggen vliegensvlug hun eitjes tussen producten en je ziet het de volgende dag pas. Na 1 dag zijn de eitjes al made geworden zijn. Je kent ze wel die kronkelende witte slanke vieze wormen van nog net geen centimeter lang. Heel erg vies en zeer onhygiënisch. In de zomerdag is de vleesvlieg een zeer onaangenaam insect.

Blauwe vleesvlieg = heel donkerblauw en heeft rode ogen
Groene aasvlieg = glanzend groen
Grauwe vleesvlieg = grijs en heeft ook rode ogen
Er worden eitjes gelegd op vlees, vleeswaren, rottend organisch afval of uitwerpselen van dieren. Na 1 dag worden deze eitjes larven. Ze zijn voor 6-12 dagen larve. Daarna verpoppen ze zich voor de duur van 8 – 13 dagen. Meestal doen ze dat in de grond. Een imago (volwassen vlieg) leeft ongeveer 5 weken.
Wist je dat de volwassen vliegen die je ziet maar 15 % is van de totale vliegen populatie. De andere 85% bevindt zich nog in een ander levensstadium als ei, made of pop.

Wijfjes komen op vlees of rottend organisch materiaal af. De geur van rottend vlees ruiken ze op kilometers afstand. Eitjes leggen doen ze op dode beesten, vlees en vleesresten in een keuken, in ander rottend materiaal, of in uitwerpselen. Binnen in gebouwen leggen vleesvliegen hun eitjes op dode ratten, muizen of vogels.
Maden verschuilen zich op donkere plekken in naden en kieren. Verpoppen doen ze meestal in de grond. Volwassen vliegen heten imago`s. Deze zoeken het licht juist op en gaan dan paren.
Hygiëne is zeer belangrijk om overlast van vleesvliegen beheersbaar te houden. Vleesvliegen kunnen ziekteverwekkende organismen verspreiden, zoals virussen en bacteriën. Bij vee, voornamelijk schapen, kunnen gezondheidscomplicaties als gevolg van myiasis optreden wanneer de dieren niet regelmatig gecontroleerd worden door hun verzorgers. Daarnaast kunnen de vliegen vlees en vleeswaren verontreinigen.
Het mooie weer staat voor de deur en direct kunt je al meer overlast van vliegen ervaren. Er zijn veel verschillende soorten vliegen. De meest voorkomende zijn de huisvlieg of kamervlieg, klustervlieg, fruitvliegen en vleesvliegen. Vliegen hebben goed ontwikkelde zintuigen voor geur en smaak. Smaakzintuigen van vliegen zitten in de poten. Als ze ergens op landen proeven ze direct of iets eetbaar is of niet.
Vliegen die je ergens op ziet zitten zijn vaak bezig met het poetsen van hun poten. Ze houden zo hun zintuigen die in verschillende lichaamsdelen zitten schoon. Vliegen zijn onhygiënisch en ze verspreiden ziekteverwekkende bacteriën. Ze maken een irriterend zoemend geluid.
Overlast van vliegen in een horecagelegenheid is irritant en onhygiënisch voor gasten en medewerkers.
Overlast van vliegen heeft primair te maken met hygiëne. De beste methode om overlast van vliegen tegen te gaan is het optimaliseren van de algehele bedrijfshygiëne.
Zie hier al onze producten tegen vliegen
Lees ook
Professionele vliegenvanger